Missa ingenting av slutspelet i hockey-VM

Ishockey-VM anno 2019 är i skrivande stund på väg mot ett avgörande. Idag och imorgon spelas de sista matcherna i gruppspelet och på torsdag 23 maj inleds slutspelet med kvartsfinalerna. Även om det inte är helt klart ännu kommer vi med allra största sannolikhet få se Tre Kronor i slutspel. Allt som behövs är att man tar poäng mot antingen Lettland eller Ryssland.

Finsk succé

I grupp A är det redan klart vilka lag som går till slutspel, trots att en omgång fortfarande återstår. Finland, USA, Kanada och Tyskland kommer att spela kvartsfinal. I grupp A är Finland kanske det lag som imponerat allra bäst. Det finska laget har hittills bara förlorat en av sex matcher och det var på övertid mot USA. Vinner Finland den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland kommer man troligtvis ställas mot Schweiz i kvartsfinalen.

Sämre har det då gott för hemmanationen Slovakien, som missar slutspelet. Helt avgörande blev lagets match mot Tyskland, som man förlorade med 3-2 och det efter att ha haft en 2-1-ledning inför sista perioden.

Ryssland obesegrade

I grupp B har Ryssland gått som tåget med sex trepoängare på sex matcher. För gruppseger krävs att det ryska laget tar minst en poäng mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen, om inte Tre Kronor tappar poäng mot Lettland vill säga, för då är Ryssland klara gruppsegrare. Förutom Ryssland är också Tjeckien och Schweiz klara för kvartsfinal.

Tre Kronor är som sagt i praktiken klara för kvartsfinal eftersom det räcker med en poäng mot antingen Lettland eller Ryssland. Dock kan det vara en fördel att komma etta eller tvåa i gruppen för Sveriges del. Detta på grund av att man då sannolikt slipper möta Finland eller Kanada.

För första gånger på 30 år sänds årets ishockey-VM i SVT, vilket innebär att det går att se turneringen både i reguljär-TV och på SVT Play.  Förutom på SVT går VM-matcherna också att se via streaming hos Viaplay. På så sätt behöver du inte missa en enda sekund av VM-avgörandet.