Linköping på TV och streaming

Linköping hockeyLinköpings HC är på alla sätt en etablerad klubb i svensk hockey. Det har ännu inte blivit något SM-guld, men klubben har varit nära flera gånger och det är inte många säsonger som klubben inte nämns bland förhandsfavoriterna.

Linköping spelar sina hemmamatcher i Cloetta Center, som har en publikkapacitet på 8500 åskådare. Det är nästan alltid fullsatt på läktarna. Ishockeyintresset är verkligen stort i Linköping.

Linköping Stream

Linköping kan du följa match efter match hela säsongen genom att teckna ett TV-abonnemang eller en streaming tjänst. Köp enstaka matchbiljetter, månadsabonnemang, tremånadersabonnemang eller slå till på hela säsongen på en gång.

Historia

Linköpings HC har en ganska kort historia. Klubben grundades nämligen så sent som 1976. Dock ska sägas att det spelades ishockey i Linköping även tidigare. LHC grundades när ishockeysektionen i BK Kenty (som grundades 1932) bröt sig ur moderklubben.

Eftersom klubben tog över BK Kentys plats i seriesystemet behövde man inte börja från början utan gick direkt in i Division 1 Östra. Klubben tillhörde Division 1 under hela 1970-talet, men säsongen 1979/80 rasade man dock ur. Man var tillbaka i Division 1 först säsongen 1988/89.

Sedan följde en tid av turbulens, inte minst ekonomiskt. Under 1990-talet var klubben inte i bra skick och det såg mörkt ut när det gällde eventuellt avancemang till Elitserien. Säsongen 1999/2000 lyckades man dock ta steget upp. Sejouren i den svenska ishockeyns finrum blev tyvärr bara ettårig men det blev också sejouren i Hockeyallsvenskan.

Det var först säsongen 2004/05 som man kan säga att Linköpings HC etablerade sig på riktigt i den högsta serien. En stor anledning till detta var att man började spela sina hemmamatcher i den nybyggda hockeyladan Cloetta Center. 2007 och 2008 spelade klubben två raka finaler, men det blev inget SM-guld.

Meriter

Linköpings HC har spelat i Elitserien (SHL) sammanlagt 13 säsonger (till och med säsongen 2012/13). Klubben ligger på 13:e plats i maratontabellen. De bästa placeringarna är två silver (2007 och 2008).

Kända spelare

Det är tre tröjnummer som har pensionerats genom åren. Det handlar om nr 10 (Mats Andersson), nr 15 (Stefan Jacobsson) och nr 16 (Michael Helber). Bland de mest kända spelarna i LHC:s historia kan nämnas Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl, Magnus Johansson, Mikael Håkansson och Fredrik Norrena. Mikael Håkansson har rekordet för antal spelade matcher i Elitserien (SHL) genom alla tider.

Korta fakta om Linköping

Grundad: 1976 (BK Kenty 1932)
Arena: Cloetta Center, Linköping (kapacitet: 8500)
SM-guld: Inga
Placering i maratontabellen: 13