KHL på TV och streaming

khlUnder många år har den svenska Elitserien i hockey räknats som den näst bästa hockeyligan i världen.

Det är inte dåligt, speciellt med tanke på att Sverige är ett så litet land. På senare år har dock Kontinental Hockey League (KHL) tagit över silverplatsen efter NHL. Detta är en växande liga som varje år för större och större intresse.

Om KHL

KHL grundades 2008 med ett liknande tänk som NHL. Det är en stängd hockeyliga, precis som NHL, där inget lag kan åka ur. De sämst placerade lagen efter varje säsong får inte delta i slutspelet, men de flyttas inte ner en division. Målet är att KHL på allvar ska ta upp kampen med NHL. På vissa sätt kan man säga att KHL redan har lyckats med delar av målet. Det är många av de ryska, vitryska, ukrainska, tjeckiska och slovakiska spelarna som inte längre tar första bästa flyg över Atlanten utan stannar kvar i Europa. När det gäller storleken på arenorna och den allmänna ekonomin är dock NHL i särklass, även om KHL sponsras av det enorma energibolaget Gazprom.

Under säsongen 2014/15 fanns det 28 lag med i Kontinental Hockey League, precis som föregående år. Dock har är det tre av lagen som har bytts ut. Ut har HC Donbass, HC Lev Praha och Spartak Moskva gått. In har Jokerit (det första finska laget i KHL), Lada Togliatti och HC Sochi kommit. Det är Ryssland som dominerar när det gäller antalet lag. 22 av lagen är ryska. Lettland, Slovakien, Finland, Ukraina, Kroatien, Vitryssland och Kazakhstan har varsitt lag. Expansionen pågår ständigt. Det är till och med så att ett antal tyska och svenska lag har bjudits in till KHL. Inget av de tillfrågade lagen har dock tackat ja.

Under de fem säsonger som har spelats i KHL har vi sett tre olika segrare. AK Bars Kazan vann Gagarin Cup (motsvarande Stanley Cup) de första två säsongerna. Säsongen 2010/11 var det Salavat Yulaev Ufa som tog hem Gagarin Cup. De senaste två säsongerna har Dynamo Moskva vunnit KHL.

Struktur för KHL

KHL är indelad i två serier, eller konferenser. I båda konferenserna ingår 14 lag. Alla lag spelar 54 matcher i grundserien. De lag som sedan placerar sig bland de bästa åtta lagen i respektive serie går vidare till slutspel. Alla rundor spelas i bäst av sju matcher.

För att kunna se KHL i Sverige behöver du tillgång till Viasat (abonnemang på Viasat Hockey eller Viasat Play). Med Viasat kan du se en handfull matcher från KHL varje vecka.