Frölunda på TV och streaming

frölunda hockeyFrölunda HC är det absolut bästa hockeylaget på hela västkusten och så har det varit under lång tid. Det är inget annat lag, åtminstone inte i modern tid, som på allvar har lyckats hota klubben. Totalt har Frölunda tre SM-guld, varav två på 2000-talet (2003 och 2005).

Frölunda HC spelar sina hemmamatcher på Scandinavium, som är den andra största arenan för ishockey i Sverige. Det går in strax över 12 000 åskådare vid hockeymatcher. När Scandinavium är upptaget för andra evenemang, spelar klubben i ishallen Frölundaborg med en kapacitet för 7500 åskådare.

Frölunda Stream

Frölunda kan du följa match efter match hela säsongen med streaming tjänster och TV-kanaler. Köp enstaka matchbiljetter, månads-abonnemang, tremånadersabonnemang eller slå till på hela säsongen på en gång.

Historia

Detta är en av de nyaste klubbarna inom elithockeyn i Sverige. Moderföreningen Västra Frölunda IF grundades 1930 och man startade en ishockeysektion 1944. Den nuvarande föreningen Frölunda HC bildades som en egen förening 1984, då under namnet Västra Frölunda HC. ”Västra” släppte man inför säsongen 2004/05. Dessutom ska sägas att klubben idag ofta går under namnet Indians. Det kommer från att klubben under 1960-talet inte sällan kallades för ”Vilda västern”.

1960-talet var en guldålder för klubben, bland annat med tre raka mästerskapsfinaler (1965-1967) och ett SM-guld (1965). Även i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var Frölunda ett lag att räkna med.

Under 1980-talet var Frölunda dock inget elitlag och framtiden såg kanske inte jätteljus ut. Det ändrades dock med Conny Evensson som förde upp laget till Elitserien igen säsongen 1989/90. Lite upp och ner kan man sedan säga att det blev i början av 1990-talet, men i mitten av årtiondet hade Frölunda etablerat sig som ett stabilt lag i Elitserien. 1996 blev det till exempel SM-final, där Luleå dock stod som segrare.

2000-talet har bjudit på stora framgångar för klubben. Mest noterbart är säsongen 2004/05, då det var lock-out  från att spela på NHL. Man lyckades få tag på mängder av utmärkta förstärkningar och kunde spela hem SM-guldet, samma år som man firade 60-årsjubileum. Året därpå kom man till final återigen, men den här gången blev Färjestad för svåra.

Meriter

Frölunda har spelat över 40 säsonger i den högsta serien i ishockey i Sverige, varav 33 säsonger i Elitserien. Klubben ligger på femteplats i maratontabellen för Elitserien och har tre SM-guld och åtta mästerskapsfinaler genom åren.

Kända spelare

Många stora spelare har spelat i Frölunda genom åren. Några av de största trotjänarna på senare tid är Mikael Andersson Jonas Johnson, Niklas Andersson och Joel Lundqvist. Går vi lite längre tillbaka i tiden märks namn som Lars-Erik Esbjörs och Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson.

Spelare som antingen fostrats i Frölunda eller fått sina genombrott i klubben och sedan har gått och blivit några av världens bästa spelare är exempelvis Daniel Alfredsson, Per-Johan ”Pebben” Axelsson , Kristian Huselius, Ulf Sterner, Tommy Salo och Henrik Lundqvist.

Korta fakta om Frölunda

Grundad: 1943 (Västra Frölunda HC 1984)
Arena: Scandinavium, Göteborg (kapacitet: 12 044) och Frölundaborg, Göteborg (kapacitet: 7500)
SM-guld: 1965, 2003, 2005 (3)
Placering i maratontabellen: 5